Így dolgozom

Munkám során igyekszem minden gyermeket/serdülőt és családot egyénileg, a hozzám hozott nehézség tükrében, megérteni.

Megkeresés: Általában a szülők keresnek meg telefonon vagy e-mailben.

Első interjú: A megkereséskor említett probléma kapcsán dől el, hogy az első alkalomra a szülő egyedül jön vagy a gyermekével/serdülővel együtt jelenik meg. Általában arra kérem a szülőket, hogy együtt jöjjenek el. Ekkor mesélnek nehézségeikről, gyermekükről. Az első alkalom az ismerkedésről szól. Én megismerem a gyermeket/serdülőt és a szülőt, benyomást szerzek a gyermek/serdülő erősségeiről és hiányosságairól, és megpróbálom minél jobban megérteni a hozott problémát. Információt kapok arról, milyen beavatkozásokat tett a gyermek/serdülő és a család eddig a probléma megoldása érdekében, és ezek közül melyek voltak sikeresek. Továbbá ők is megismernek engem, a személyiségemet, a pszichológusi énemet, és benyomást kapnak a munkamódomról.

Anamnézis: A gyermek fejlődésmenetének, családi kapcsolatainak feltérképezése fontos része munkámnak, ezért erre egy következő alkalommal kerül sor, amikor csak a szülőket fogadom.

Pszichodiagnosztika: Pár alkalommal találkozom a gyermekkel, jobban megismerjük egymást, kialakul egy bizalmi kapcsolat. Ezalatt játszunk, beszélgetünk, rajzolunk, amennyiben indokolt, tesztfelvételekre is sor kerül. A diagnosztika végén egy szülőkonzultáció keretén belül megosztom velük a tapasztalataimat, mi lehet szerintem a hozott probléma gyökere, valamint milyen lehetőségeket tudok javasolni. Amennyiben a terápia indokolt, megegyezünk a terápiás közös munka kereteiben: terápia céljában, módjában, idejében, rendszerességében, díjazásában, a szülőkonzultációk gyakoriságában, egyéb szakemberek bevonásában.

Terápia: A terápia hossza egyénileg változik. Szülőnek biztosítok konzultációt, amennyiben igényli, vagy amikor a terápiás munka olyan szakaszba érkezik, ami ezt indokolja. Lezárásról akkor beszélhetünk, amikor a kitűzött célt elértük. A lezárási fázis fokozatosan következik be, amelyről értesítem a gyermeket/serdülőt és a szülőt is, megbeszélve velük a lezárás pontos menetét.

Minden alkalom 50 perces. Az ülésekre hetente egyszer kerül sor.